Blog

Imbunatatind pronuntia si cum devenim vorbitori fluenti ai limbii engleze

Putem spune ca in functie de motivarea fiecaruia ce sta la baza inceperii unor cursuri de limba engleza, dorinta de a perfectiona pronuntia este cunoscuta in randul cursantilor. Unii incearca din pura curiozitate, pentru ca ii atrage experienta, altii pentru ca isi doresc realizari profesionale, pentru ca ii ajuta sa isi cladeasca o mai buna incredere de sine sau pentru ca au interese socio-culturale.

Exista o tendinta ca un cursant sa se axeze in principal pe scriere si sa minimalizeze poate modul in care pronunta corect. Limbajul oral insa nu este de neglijat. Sunt cazuri ale celor care se adreseaza noua dupa cativa ani de studiu a limbii dupa care constata ca la capitolul exprimare libera se pierd si sunt descurajati. Este evident ca mai intai de toate este vorba de o abordare gresita sau incompleta de a studia limba engleza.

Studiul limbii straine: citit, scris, vorbit, ascultat

O abordare traditionala pune accent pe gramatica scrisa si lasa la o parte alte activitati precum cele de vorbit, conversatiile in limba engleza. Pentru ca in favoarea studentului este o abordare complexa care cuprinde toate modalitatile de studiu, recomandam metodele moderne si materialele didactice pe masura.

Exersarea vorbirii spontane – discutii libere sau pe teme alese sunt foarte importante. Acestea stimuleaza in a va gasi fluent idei pe care sa le exprimati. Multi au tendinta de a se gandi mai intai in limba romana la ce ar putea spune despre un subiect, dupa care isi cauta cu greutate traducerea cuvintelor. In timp, aceasta bariera este una depasita, implicand insa multa exersare.

Trebuie evitata concentrarea pe acuratete. Mai intai de toate trebuie sa va concentrati efectiv pe mesaj. Profesorii din cadrul echipei Docentisimo stiu foarte bine implicatiile aici: este vorba si de increderea de sine, cand trebuie sa va descurcati singuri, sa transmiteti idei avand la baza abilitatile si cunostintele deprinse pana acum.

Un alt sfat pretios este sa nu va grabiti. Multi vad aceasta provocare, de a vorbi in limba engleza, ca pe ceva usor de facut. Nu va grabiti nici sa credeti asta, nici sa va asteptati la rezultate imediate.  Este nevoie de o abordare relaxata pentru ca acele cuvinte sa vina de la sine, natural, usor. Nu este gresit nici sa folositi toate cuvintele posibile – ati uitat un termen, nu-i nimic, pentru a nu lasa acel timp indelungat in care nu vorbiti sa fie un impact pentru interlocutor, public, dupa caz, preferati sa explicati cu alte cuvinte ceea ce doreati sa spuneti.

Nici cand sunteti de partea cealalta, ascultator a unui discurs, cand intelegeti doar o parte din cuvinte, contextul in care au fost folosite este relevant. Nu trebuie sa va simtiti prost pentru asta. Oricum, pronuntia unui nativ va poate pune in dificultate la inceput.

Recomandarile noastre se indreapta si spre alte metode eficiente care ajuta in timp la a deprinde modul in care trebuie sa pronuntati nu doar corect, ci mai ales fluent si ca un nativ. Urmariti posturi tv sau radio internationale, priviti filme fara subtitrari si provocati mintea la astfel de teste. Pronuntia tine de pozitia limbii, de miscarea gurii si buzelor, despre atentia pe care o acordati mai intai la ceea ce ascultati si cum incercati sa reproduceti.

In orice caz, in cadrul centrului nostru, cursurile sunt organizate in asa fel incat sa avantajeze cursantii: grupe restranse, un numar mai mic asigura si o mai buna colaborare cursant-profesor, activitati interactive. Ne dorim sa fim practici si de ajutor si o prima intrevedere cu participare la un curs este gratuita.

Mai multe detalii aici.

 

Lasa un comentariu