Cambridge Clasele V-XII

Ce reprezinta examenele Cambridge pentru copiii din clasele V – XII

La Docentisimo Educational Centre, elevii din clasele V – XII beneficiaza de pregatire si evaluare in vederea sustinerii unui examen Cambridge. Incepand din anul scolar 2010-2011 elevii isi pot echivala proba de Bacalaureat la Limba Engleza cu certificatul obtinut in urma sustinerii unui examen Cambridge de nivel minim B1(PET), promovat cu un punctaj de minim 140 de puncte (incepand din 2021).

Recunoasterea si echivalarea in urma sustinerii unui astfel de examen au fost permise in urma emiterii ordinului 5219/2010 de catre Ministrul Educatiei.

Examene de limba engleza recunoscute de Ministerul Educaţiei Naționale.

Ce ar trebui sa stii despre examenul Cambridge?

  • Acest examen este amplu si cuprinde atat itemi obiectivi (reformulare, completare de text, etc.), cat si subiectivi (redactare, compunere), care sunt extrem de relevanti pentru incadrarea intr-un anumit nivel de limba engleza. De asemenea, fiecare examen este unic, fiecare sesiune cantarind diferit in rezultatele finale.
  • Este complet si complex, intrucat testeaza toate competentele lingvistice (speaking, listening, reading si writing).
  • Spre deosebire de alte examene, candidatul trebuie sa stie exact la ce nivel se afla, pentru a sti la care trebuie sa se inscrie.

Examenele Cambridge pe care le pot sustine copiii din clasele V – XII:

Key English Test (KEY), KET for Schools (KETfS)

Nivel: A2 al Cadrului European de Referinta pentru Limbi Straine

Din anul scolar 2015 – 2016, certificatul obtinut in urma admiterii examenului Key English Test (KET), KET for Schools (KETfS) substituie proba de verificare a cunostintelor de limba engleza pentru admiterea in clasa a IX- a, la specializarea bilingv.

„…candidaţii care promovează, pe parcursul învăţământului gimnazial, examene cu recunoaştere internaţională […] pot solicita recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională[…]dacă certificatul obţinut/diploma obţinută validează un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului A2 […] primesc nota 10 la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv” (Ordinul Ministrului Educaţiei)

 

Cambridge English Key este primul nivel de examen de engleza generala din seria Cambridge English. Certificatul obtinut reprezinta dovada ca detii notiunile de baza pentru a putea vorbi limba engleza in contexte cotidiene.

Key for Schools (KETfS) este acelasi nivel cu Key English Test (KEY), insa continutul sau este anume gandit pentru interesele si cunostintele scolarilor.

Preliminary English Test (PET), PET for Schools

Nivel: B1 al Cadrului European de Referinta pentru Limbi Straine.

Cambridge English Preliminary este cunoscut si sub denumirea Preliminary English Test (PET) si Preliminary English Test for Schools (PETfS). Examenul demonstreaza ca poti comunica in Limba Engleza in situatii practice, de zi cu zi. Examenul iti va oferi o buna baza daca doresti sa urmezi niste cursuri de calificare profesionala.

First Certificate in English (FCE) si First Certificate in English for Schools (FCEfS)

Nivel: B2 al Cadrului European de Referinta pentru Limbi Straine.

Acest test de engleza generala dovedeste ca poti vorbi engleza suficient de bine pentru a munci si studia intr-un mediu in care se vorbeste limba engleza.

Cambridge Advanced Certificate in English (CAE)

Nivel: C1 al Cadrului European de Referinta pentru Limbi Straine.

Acest certificat de engleza generala arata ca ai un nivel de engleza la standardul cerut pentru a studia sau profesa in Limba Engleza.

Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE)

Nivel: C2 al Cadrului European de Referinta pentru Limbi Straine.

Acest certificat dovedeste ca stapanesti la perfectie engleza si o poti folosi fluent in orice context academic, profesional sau in cercetare. Este cel mai ridicat nivel de examen Cambridge English.

Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi (Common European Framework of Reference for Languages) este un standard internațional dezvoltat de Consiliul Europei, in 2001 la Strasbourg pentru definirea competentelor lingvistice.

Nivelurile lingvistice de referință sunt notate astfel:

  • A1 – nivel începător
  • A2 – nivel elementar
  • B1- nivel intermediar
  • B2 -nivel post-intermediar
  • C1 -nivel avansat
  • C2- nivel profesionist

Cadrul European de Referinta pentru Limbi Straine descrie cât mai complet posibil, ce trebuie să înveţe cei care doresc sa-si însuşească o limbă străină, cu scopul de a comunica (competenţe lingvistice) şi de a avea un comportament lingvistic eficient (cunoştinţe şi abilităţi).